×


105cm & 8,5kg tagen av vår kund Mathias Wilhelmsson. Fisken tog på en Svartzonker McTail V1.

Vårfisket kan vara ett av det mest givande men också den svåraste utmaningen man kan uppleva som sportfiskare. Det blir mildare vindar och solen värmer upp igen och framförallt så kan vi fiska på öppet vatten! Chansen är god att få en riktigt grov fisk eftersom gäddan har ätit upp sig under vintern och ska snart gå in för lek, iaktta alltid försiktighet när du hanterar fisken. Nycklarna till ett framgångsrikt vårfiske är planering, fiska långsamt och TÅLAMOD!

Vart hittar man gäddan?
Beroende på temperaturen i vattnet så leker fisken olika i olika vatten. Men en bra tumregel är att fiska utifrån och in mot lekvikarna. Ett ekolod är ett grymt verktyg för att hitta struktur, bottenhårdhet och även betesfisk men även att hitta intressanta djuphålor gäddan kan stå i. Ekolod är inget måste utan du kan använda dig utav en djupkarta som de allra flesta sjöar har. Hittar du ett ställe du verkligen tror på, NÖT PÅ!

TIPS!

  • Hittar du betesfisk nära en lekvik står garanterat gäddan i närheten
  • Använd gummerad håv som är skonsam för fisken
  • Ha verktyg, tänger, avkrokningsmatta m.m redo innan du börjar fiska
  • Använd vågsäck
  • Använd sylvassa krokar!

  
Alla våra ekolod hittar du HÄRVilken typ av beten?
Det finns en hel uppsjö med beten och något som har exploderat  de senaste åren är gummibeten. Fördelen med gummibeten är att du kan rigga dem precis hur du vill utan att förstöra gången nämnvärt mycket. Rigga med jiggskalle, stinger, skruvskalle shallowskruv. Ja precis hur du vill helt enkelt. Välj ett gummibete du kan fiska extremt sakta med innan leken som exempelvis en Gunki Gunzilla.

TIPS! Rigga inte din stinger för långt bak på gummibetet, det kan förstöra paddelns gång.

När vattnet är kallt och fisken är trög kan ett hybridbete vara riktigt effektivt med sin förföriska svans/paddel. Betet är hårt framtill och har en mjuk gummisvans. Fördelen med dessa beten är att hållbarheten och krokningsegenskaperna. På de allra flesta hybridbeten kan du byta svansen när den är sliten.

Alla våra gummibeten hittar du HÄR Alla våra hybridbeten hittar du HÄREfter leken är gäddan skör, sårig, utmattad med samtidigt VRÅLHUNGRIG! Det är nu man ska presentera sina stora beten. Ett riktigt hett alternativ är jerkbaits och wobblers som exempelvis Daiwa Lazy Jerk eller Rapala Super Shadow Rap. Dessa beten gör mycket reklam för sig och retar gallfeber på gäddan.

Alla våra jerkbaits hittar du HÄR Alla våra wobblers hittar du HÄR

TIPS! Efter leken är gäddan utmattad och därför bör drillningen vara så kort som möjligt. Fisken ska snabbt i vattnet igen för återhämtning!Vad för utrustning ska jag ha?
Det första spöt vi kommer i kontakt med som fiskare är oftast haspelspöt, som är väldigt enkel att använda. Fördelen med en haspelutrustning är att det är skönare att fiska med lättare beten och du gör snabbare mothugg. Fler och fler gäddfiskare har gått över helt till spinnspön för att du får mer kontakt med betet och hugget, samt att du inte sliter ner dina fingrar när du kastar tungt en hel dag. Fiskar du mycket med jerkbaits rekommenderar vi korta och styva spinnspön med den enkla anledningen att man använder spötoppen för att få den fina sida-till-sida gången betet har.

Val av längd och kastvikt kan vara något många undrar över. Längden är upp till fiskaren själv men standard brukar vara runt 7-9 fot. Kastvikten bestäms av de beten du använder. Använder du medelstora beten kan ett haspelspö vara att föredra som exempel Abu Garcia Beast X Pike. Till tyngre fiske krävs det mer av spöt som orkar leverera stora beten under långa dagar som exempelvis ett 13 Fishing Fate Black.

Alla våra haspelspön hittar du HÄR Alla våra spinnspön hittar du HÄR

En av de viktigaste komponenterna och själva motorn i hela din utrustning är rullen. En riktigt bra och skön rulle gör hela fiskepasset så mycket roligare. Allt från vikten, antal kullager och linuppläggning gör det smidigare men också lättare att hantera prylarna. Haspelrullen bör vara lite större och vi rekommenderar en storlek 4000 som exempel Daiwa Exceler LT eller Shimano Stradic FL. Dels för att bromsstyrkan är högre men också att du får på mer grövre lina.


Multirulle då? Här krävs det rejäla rullar som gör det otroligt lätt för dig som fiskare att använda. Välj en rulle som passar din plånbok men räkna med att en bra multirulle ligger på 1 500:- och uppåt. Några multirullar vi rekommenderar är Abu Garcia Revo BeastDaiwa Tatula TWS 300 eller Lews Super Duty GX3 till gäddfisket.

Alla våra haspelrullar hittar du HÄR Alla våra multirullar hittar du HÄRPå våran rulle ska vi ju självklart ha en lina och det självklara valet är flätlina. Flätlinan är helt stum vilket gör att du krokar fisken lättare och flätlinan är mycket starkare än nylon. Långa kast och bättre hållbarhet gör ju inte valet sämre. Det kan också vara skillnad på flätlina och flätlina. Vi brukar rekommendera en 8-trådig flätlina eller högre dvs att 8st sammanflätade fibrer gör att linan är starkare än en 4-trådig som enbart har 4st sammanflätade fibrer. En 8-trådig flätlina är också mjukare i materialet än vad en 4-trådig är.

Till en medeltung haspelrulle räcker det med 0,25-0,28mm med en något "plattare" profil som exempelvis Sufix 832. Till det tyngre fisket på din multirulle bör du använda en flätlina som har en mer rund profil som exempelvis Spiderwire med en dimension på 0,30mm.

Mellan betet och flätlinan ska det naturligtvis vara en tafs också. Detta är för att skydda huvudlinan mot skrap på botten men också från vassa gäddtänder! Det finns olika tafsmaterial och vi tycker inte att det ena utesluter det andra utan alla funkar lika bra, det är helt upp till fiskaren själv.

TIPS! Vid användning av nylon eller fluorocarbon bör du använda en dimension på minst 0,90mm. 

Alla våra flätlinor hittar du HÄR Alla våra tafsar hittar du HÄR

Fiske & Outdoor rekommenderar
Beginner set haspel
Daiwa Samurai 802H
15-50g
699:-

Daiwa Exceler LT
3000-C
1 195:-

Sufix 832
0,28mm
219:-
Beginner set spinn
Daiwa Samurai 802XH
120g
699:-

Lews Super Duty GX3
HL
1 499:-

Spiderwire Stealth Smooth 8
0,30mm
219:-
Pro set haspel
13 Fishing Omen Black 8" H
20-80g
1 899:-

Daiwa Freams LT
3000D-C
1 695:-

Sufix 832
0,28mm
219:-
Pro set spinn
13 Fishing Muse Black 8'6" XXH
40-130g
2 879:-

Abu Garcia Revo Beast

2 699:-

Spiderwire Stealth Smooth 8
0,30mm
219:-