48cm & 1,6kg tagen av vår kund Patrik Mittonen. Fisken tog på en Noike Smokin Swimmer 4".

Vi har alla kommit i kontakt med abborren på ett eller annat sätt. Kanske när du var liten och metade från bryggan? Eller testade att kasta ut en spinnare från land? Abborren är en väldigt uppskattad fisk för oss sportfiskare, då den kan vara rejält på hugget eller så sätter den sig på tvären och finessfisket kommer till sin rätt. Längre ner går vi igenom allt till sommarfisket efter abborren.

Vart hittar man abborren?
Abborren gillar struktur så som stengrund, nedfallna träd, gräs, små djuphålor, kanter och branter från djupare vatten till grundare. Djupkartor och ett ekolod är ett otroligt bra hjälpmedel då man ser djupet, grund och framför allt struktur du missat utan ett ekolod. Studera djupkartan innan du åker ut för att hitta heta grynnor eller kanter.

TIPS!

  • Hittar du betesfisk på hård botten eller runt struktur är abborren inte långt ifrån
  • Använd gummerad håv som är skonsam för fisken
  • Ha verktyg, tänger, avkrokningsmatta m.m redo innan du börjar fiska
  • Använd vågsäck
  • Endast byte av färg på betet kan ge resultat
  • Abborren går i stim eller i grupp, kasta snabbt ut på samma ställe för att få chans på fiskens kompisar

  
Alla våra ekolod hittar du HÄR



Vilken typ av beten?
Abborren är oftast pigg och alert under sommarmånaderna. En spinnare kan vara riktigt hett och även små skeddrag. Vi på Fiske & Outdoor älskar Illex Deracoup eftersom kroppen wobblar från sida till sida, skeden spinner även i vevstoppet men framför allt: skeden sitter bak på betet vilket gör att den tvinnar inte din lina som en klassisk spinnare gör. Abborren kan inte motstå en Deracoup!

Det absolut roligaste abborrhuggen är när man jiggar längs med botten. Är du ny på jiggfisket är det lättaste att börja med: 2-3 vevtag, vevstopp tills linan slackar, sedan 2-3 vevtag, vevstopp osv. 99% av alla hugg kommer i vevstoppet, håll koll på linan! 

Jiggar finns en mängd olika modeller och varianter. Den absolut bästa och våra kunders favorit är helt klart Illex Nitro Shad 90 och får i år har även Illex Nitro Shad 65 kommit. Till dessa jiggar har du Nitro Shad Head som passar perfekt till dessa jiggar och gången är helt oslagbar! 

Alla våra spinnare hittar du HÄR Alla våra jiggar hittar du HÄR



Ned fisket har blivit otroligt populärt detta året i Sverige och tekniken kommer från bassfisket i USA. Tanken med Ned fisket är att presentera betet med "svansen" uppåt när betet står på botten, då kan fisken med enkelhet suga i sig betet. Jiggskallarna är utformade som helt platt istället för runt jigghuvud, för att få bäst presentation bör du använda en jigg som flyter t.ex Daiwa Bait Junkie eller en maskimitation som Bite of Bleak Nazeebo Worm.

Allt till Ned fisket hittar du HÄR Alla creature baits hittar du HÄR

TIPS! Om abborren är trög för dagen, låt jiggen ligga på botten i 2-3 sekunder.

Wobblers och crankbaits kommer du ha stor nytta av när abborren är på jakt i mellanvattnet. Börjar löjorna sprätta och hoppa i vattnet, då vet du att abborren är på jakt! Funkar det inte med jigg under stimmet, byt till en wobbler eller jerkbait som fiskas utanför eller över stimmet. Abborren kommer tro att det är en skadad och vilsen bytesfisk som kommit ifrån sitt stim. Grymt effektivt på sommaren! Veva med vevstopp eller knyck med spötoppen för att få betet att sticka mer åt sidorna. En riktig killer för "twitch jerk" är Rapala Shadow Rap Shad eller en Gunki Gigan för en mer ettrig & aggresiv gång.

Alla wobblers hittar du HÄR Alla vibrationsbeten hittar du HÄR

Vad för utrustning ska jag ha?
Det första spöt vi kommer i kontakt med när vi fiskar efter abborren är oftast metspöt och mask, som är väldigt enkelt att använda. Till er som vill utveckla ert abborrefiske bör du använda dig utav haspel eller spinnutrustning. Fördelen är att du kan kasta ut långt, använda alla typer av beten och du kommer att bli en bättre fiskare. En haspelutrustning är lättare att använda samt att du kommer lite längre än med spinnspöt. För precision med t.ex små wobblers så är spinnspöt ett bättre val då du får mer kontroll över betet i utkastet.

Val av längd och kastvikt kan vara något många undrar över. Längden är upp till fiskaren själv men standard brukar vara runt 7-9 fot. Kastvikten bestäms av de beten du använder. Till finessfisket och jiggfisket bör du använda ett spö med kastvikt upp till 15g och ett lite "toppigare" haspelspö som låter dig känna huggen och göra mothugg lättare. Ett ypperligt spö till detta ändamål är Fox Rage Prism X Light Spin. Till små wobblers och jerkbaits där det krävs precision och en djupare aktion rekommenderar vi spinnspöt 13 Fishing Fate V3 5-20g.

Alla våra haspelspön hittar du HÄR Alla våra spinnspön hittar du HÄR

En av de viktigaste komponenterna och själva motorn i hela din utrustning är rullen. En riktigt bra och skön rulle gör hela fiskepasset så mycket roligare. Allt från vikten, antal kullager och linuppläggning gör det smidigare men också lättare att hantera prylarna. Haspelrullen till jiggfisket bör vara med högre utväxling för att snabbare få in slacket och vi rekommenderar en storlek 2000-2500 som exempel Shimano Vanford eller Daiwa Prorex V LT.


Multirulle då? Här krävs det rejäla rullar som gör det otroligt lätt för dig som fiskare att använda. Välj en rulle som passar din plånbok men räkna med att en bra multirulle ligger på 1 500:- och uppåt. Att tänka på är att det blir en mer utmaning att kasta mindre beten med en multirulle än vad det är att kasta tyngre som till gäddfisket. Några multirullar vi rekommenderar är 13 Fishing Concept A2, eller Shimano Curado DC.

Alla våra haspelrullar hittar du HÄR Alla våra multirullar hittar du HÄR



På våran rulle ska vi ju självklart ha en lina och det självklara valet är flätlina. Flätlinan är helt stum vilket gör att du krokar fisken lättare och flätlinan är mycket starkare än nylon. Långa kast och bättre hållbarhet gör ju inte valet sämre. Det kan också vara skillnad på flätlina och flätlina. Vi brukar rekommendera en 8-trådig flätlina eller högre dvs att 8st sammanflätade fibrer gör att linan är starkare än en 4-trådig som enbart har 4st sammanflätade fibrer. En 8-trådig flätlina är också mjukare i materialet än vad en 4-trådig är.

Till haspelrulle räcker det med 0,10-0,15mm med en något "plattare" profil som exempelvis Sufix 832. Till din multirulle bör du använda en flätlina som har en mer rund profil som exempelvis Spiderwire med en dimension på 0,15mm.

Mellan betet och flätlinan ska det naturligtvis vara en tafs också. Detta är för att skydda huvudlinan mot skrap på botten eller sten. Det finns olika tafsmaterial och vi tycker inte att det ena utesluter det andra utan alla funkar lika bra, det är helt upp till fiskaren själv.

TIPS! Vid användning av nylon eller fluorocarbon bör du använda en dimension på 0,20mm, är det mycket gädda i vattnet borde du överväga en titantafs eller 0,45mm fluorocarbon. 

Alla våra flätlinor hittar du HÄR Alla våra tafsar hittar du HÄR

Fiske & Outdoor rekommenderar
Beginner set haspel

Daiwa Laguna LT Combo 7' 7-28g
Ord.pris: 1 245:-
1 099:-

Beginner set spinn

Okuma Ceymar 6'6" 10-30g
Ord.pris: 1 699:-
1 299:-

Pro set haspel
Illex Night Shadows S 2021M Darksiders
5-25g
3 695:-

Daiwa Luvias Airity
2500
6 690:-

Sunline Siglon Pex8
0,132mm
299:-
Pro set spinn
Megabass Destroyer P5 Kasumi Six Eleven
3,5-14g
5 999:-

Shimano Metanium DC

6 199:-

Spiderwire Stealth Smooth 8
0,15mm
219:-
Produkt tillagd i önskelista